Vianočné pečenie: fpoho recepty, ktoré pripravíte za Stravenku

Blog
3 min.

Keď sa domom začne niesť vôňa ihličia, škorice a sladkého medu, prichádza ten najkrajší čas roka. Každá rodina má svoje tradície a dobroty, bez ktorých si Vianoce ani nevie predstaviť. Niekto pri pečení s láskou otvára recepty starej mamy, iný rád skúša novinky – od fitness koláčikov až po rýchle nepečené dobroty. A práve v tom je kúzlo Vianoc: každý si vytvára svoju vlastnú sladkú tradíciu, ktorá dom naplní sviatočnou pohodou.

A dobrá správa je, že na voňavé pečenie netreba veľký rozpočet. Pripravili sme pre vás recepty, ktoré potešia chuťou aj cenou – každý z nich sa zmestí do hodnoty jednej Stravenky (maximálne do 9,30 €). Nájdete medzi nimi klasiku, moderné verzie aj ľahšie alternatívy, takže si vyberie naozaj každý. A či už máte eStravenky na Karte fpoho alebo papierové Stravenky, všetky suroviny nakúpite jednoducho v našej širokej sieti akceptačných miest.

 

Vianočné medovníky, ozdobené bielkovou polevou na stole

Mäkké voňavé medovníky

Aké by to boli Vianoce bez klasiky – voňavých medovníčkov? Tento recept má však jednu veľkú výhodu: medovníčky sú mäkké hneď po upečení a netreba ich nechávať odležať.

Suroviny:

  • 500 g hladkej múky
  • 200 g medu
  • 160 g práškového cukru
  • 90 g masla
  • 2 vajcia
  • postrúhaná kôra z pomaranča a citróna
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 3/4 ČL perníkového korenia

Med zohrejeme pri nízkej teplote, aby sa rozpustil a pridáme k nemu koreniny, cukor, maslo a nastrúhanú kôru. Všetko spolu premiešame do hladkej hmoty. Keď zmes trochu vychladne, vmiešame do nej postupne vajcia a múku zmiešanú so sódou bikarbónou.

Vypracujeme cesto, zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme v chladničke odpočívať približne 24 hodín. Odležané cesto vyvaľkáme a vykrajujeme tvary podľa vlastnej fantázie, vrch potrieme rozšľahaným vajcom. Poukladáme na plech s papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C. Pri ozdobovaní bielkovou polevou sa fantázii medze nekladú.

Linecké hviezdičky, plnené džemom na vianočnom stole

Linecké koláčiky podľa pôvodného receptu

Obľúbená klasika, bez ktorej si vianočné pečenie ani nevieme predstaviť. Táto verzia lineckého pridáva netradičný prvok, ktorým sú uvarené žĺtka. Koláčikom dodajú originálnu chuť a jemnosť.

Suroviny:

  • 360 g múka polohrubá
  • 120 g cukor práškový
  • 240 g maslo, nenahrádzajte iným tukom
  • 4 ks uvarené žĺtka
  • 1/2 citrón – kôra a šťava

Múku preosejeme, zmiešame s práškovým cukrom a zapracujeme do nej studené maslo. Pridáme prelisované uvarené žĺtky, citrónovú šťavu aj kôru a rýchlo vypracujeme hladké cesto. Odložíme ho na 2–4 hodiny do chladničky.

Vychladené cesto rozvaľkáme a vykrajujeme tvary – polovica z nich by mala mať otvor. Koláčiky pečieme pri 180 °C dozlatista. Po vychladnutí zlepujeme ríbezľovým lekvárom a vrchné kúsky pred spájaním pocukríme.

Makové guličky, obalené v maku na bielom stole - vianočné pečenie

Nepečené makové guličky

Ideálny recept pre tých, ktorí neradi pečú alebo nechávajú prípravu sladkostí na poslednú chvíľu. Je rýchly, jednoduchý a nesklame.

Suroviny:

  • 200 g ďatle vykôstkované
  • 100 g mletý mak
  • 3 lyžice vody
  • Celý mak na obaľovanie

Ďatle, mak a trochu vody rozmixujeme do čo najhladšej hmoty. Ak sa ďatle nepodarí úplne rozmixovať, nevadí – drobné kúsky im dodajú príjemnú štruktúru a sladké kúsky. Zo vzniknutej zmesi tvarujeme malé guľky, ktoré obaľujeme v celom maku. Tip: Pridajte do vnútra odkôstkovanú sterilizovanú višňu.

Ovsené sušienky s kúskami čokolády na chladiacej mriežke, obklopené banánmi a kúskami čokolády - ideálne pre tých, ktorí chcú túto sviatočnú sezónu vyskúšať vianočné recepty za stravenku.

Fitness ovsené keksíky s čokoládou (bez cukru)

Ak by ste chceli maškrtiť bez výčitiek, tento recept vám dovolí dopriať si kúsok aj večer pri vianočnej rozprávke.

Suroviny:

  • 2 banány
  • 150 g ovsených vločiek
  • 50 g nasekanej horkej čokolády (min. 70 %)
  • Škorica
  • Štipka soli

Banány roztlačíme vidličkou na kašu a primiešame k nim ovsené vločky (najlepšie jemné), škoricu, štipku soli a nasekanú horkú čokoládu. Zo zmesi lyžicou tvarujeme malé keksíky a ukladáme ich na plech. Pečieme pri 180 °C približne 12 minút.

Doprajte si chvíle pohody a užite si recepty aj spoločné maškrtenie. Nech sa vám pečie fpoho, s radosťou a nech je váš domov plný vôní a sladkej atmosféry, ktorá robí december výnimočným.

A ak by vám pri pečení chýbali formičky či iné kuchynské pomôcky, kúpite ich aj za Benefitné alebo eBenefitné poukážky v akceptačnej sieti fpoho partnerov.

Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi!
banner propagujúci používanie fpoho appky

Ďalšie aktuality

Žena relaxuje pri masáži chrbta, využívajúc zdravie a prospešné poukážky pre dokonalý oddych.
Blog
9 tipov, ako si vďaka benefitným poukážkam fpoho zlepšiť zdravie
Ruky ukazujúce na tabuľky a grafy ESG na stole počas spoločného pracovného stretnutia.
Blog
ESG je nová norma: Prečo je dôležité aj pre malé a stredné firmy
Žena sa usmieva, keď dostáva obálku, odmenu a podanie ruky od manažéra.
Blog
Odmeňujte zamestnancov efektívnejšie: Nepeňažné plnenie je výhodné pre obe strany
Muž v ochrannom odeve pracuje za stolom a analyzuje grafy údajov na dvoch počítačových monitoroch v priemyselnom prostredí so zameraním na dodržiavanie BOZP v prenajatých priestoroch.
Blog
Máte prevádzku v prenajatých priestoroch? Toto musíte vedieť o BOZP, PO a PZS

    Call Now Button