Recepty z októbrovej sezónnej zeleniny

Aktuality
2 min.

S jeseňou sa bezpochyby spájajú dlhšie chladnejšie večery. Ak si ich chcete okoreniť niečím príjemným, tieto jednoduché recepty zo sezónnej zeleniny vám určite spríjemnia chvíle strávené doma či na chate s rodinou a priateľmi.

Tekvicové placky

tekvicove placky

Tekvica je veľmi obľúbenou jesennou zeleninou. Plná minerálov a vitamínov je jednoducho stráviteľná a môžete ju pripraviť na rôzne spôsoby. Spestrite si jedálniček týmito chutnými plackami.

  • 1 tekvica hokkaido
  • 2 vajcia
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • cesnak podľa chuti
  • majoránka podľa chuti
  • soľ
  • korenie
  • olej
  1. Vnútro tekvice vydlabeme, odstránime a zvyšok nastrúhame na jemno. Pridáme soľ, necháme postáť, kým tekvica pustí vodu, ktorú potom vylejeme.
  2. Následne pridáme všetky zvyšné ingrediencie a vypracujeme cesto.
  3. Na panvici zohrejeme olej a vyprážame placky do zlatista. Môžeme podávať ako prílohu alebo samostatne s jogurtovo-cesnakovým dresingom.

Pečené baklažánové kolieska so syrom

zapekany baklazan

Baklažán chutí výborne a navyše je vďaka svojmu nízkemu obsahu tuku a kalórií vhodný ako diétna potravina. Obsahuje veľa bielkovín a vlákniny. Skúste tieto jednoduché baklažánové krúžky ako ľahkú večeru alebo pochúťku pri večerných posedeniach.

  • 1 veľký baklažán
  • pasírované paradajky alebo paradajkové pyré
  • plesnivý syr, mozzarella alebo iný syr podľa chuti
  • cesnak
  • olivový olej
  • bylinky podľa chuti
  • soľ
  • korenie
  1. Baklažán nakrájame na stredne hrubé kolieska. Poukladáme na plech, polejeme troškou olivového oleja, osolíme, okoreníme a pečieme 15 minút pri 210 stupňoch.
  2. Následne kolieska potrieme popučeným cesnakom, paradajkovým pyrém, na vrch pridáme syr a bylinky. Takto necháme ešte zapekať 5 -10 minút.

Mrkvová polievka, ktorá zahreje

mrkvova polievka

Mrkva je najchutnejšia práve v týchto mesiacoch. Plná vitamínov a pozitívnych účinkov na náš organizmus by mala byť zaradená v receptoch každej fpoho gazdinky. My vám odporúčame mrkvovú polievku s čili, ktorá určite zahreje chuťové poháriky.

  • 7 väčších mrkiev
  • 2 cibule
  • zeleninový vývar
  • kokosové mlieko
  • kúsok zázvora
  • olivový olej
  • 1 čili paprička
  • soľ
  • čierne korenie
  1. Mrkvu a cibuľu očistíme a nakrájame na menšie kocky.
  2. V hrnci zohrejeme olivový olej, orestujeme cibuľku až pokiaľ nebude sklovistej farby, potom pridáme mrkvu, čili papričku a zázvor, orestujeme.
  3. Pridáme vývar a varíme pokiaľ nebude mrkva mäkká, následne odstavíme a zalejeme kokosovým mliekom podľa chuti. Rozmixujeme a dochutíme soľou a korením.
Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi!
banner propagujúci používanie fpoho appky

Ďalšie aktuality

Dve ženy sedia pri stole v kaviarni, usmievajú sa a pozerajú sa na smartfón s jedlom pred sebou.
Blog
Trendy v obedovaní: Čo zamestnanci najčastejšie objednávajú?
Čítať viac
Dve usmievavé ženy, ktoré si spolu vychutnávajú kávu vonku v kaviarni, rozprávajú sa o práci a najnovších benefitoch pre hasičov, ktoré môžu využiť.
Blog
Zdraví zamestnanci pracujú efektívnejšie: Ako firemné benefity znižujú absencie
Čítať viac
Traja stavební robotníci v prilbách a vestách veselo konverzujú na stavenisku.
Blog
Digitálne riešenia BOZP, PO a PZS: Ako firmám šetria čas a náklady?
Čítať viac
Osem ľudí v obchodnom oblečení sa usmieva a dáva palec hore v kancelárskom prostredí.
Blog
Zamestnanecké benefity v roku 2025: Ktoré sú najžiadanejšie?
Čítať viac

    Call Now Button