S jeseňou sa bezpochyby spájajú dlhšie chladnejšie večery. Ak si ich chcete okoreniť niečím príjemným, tieto jednoduché recepty zo sezónnej zeleniny vám určite spríjemnia chvíle strávené doma či na chate s rodinou a priateľmi.
Tekvicové placky
Tekvica je veľmi obľúbenou jesennou zeleninou. Plná minerálov a vitamínov je jednoducho stráviteľná a môžete ju pripraviť na rôzne spôsoby. Spestrite si jedálniček týmito chutnými plackami.
- 1 tekvica hokkaido
- 2 vajcia
- 1 hrnček polohrubej múky
- cesnak podľa chuti
- majoránka podľa chuti
- soľ
- korenie
- olej
- Vnútro tekvice vydlabeme, odstránime a zvyšok nastrúhame na jemno. Pridáme soľ, necháme postáť, kým tekvica pustí vodu, ktorú potom vylejeme.
- Následne pridáme všetky zvyšné ingrediencie a vypracujeme cesto.
- Na panvici zohrejeme olej a vyprážame placky do zlatista. Môžeme podávať ako prílohu alebo samostatne s jogurtovo-cesnakovým dresingom.
Pečené baklažánové kolieska so syrom
Baklažán chutí výborne a navyše je vďaka svojmu nízkemu obsahu tuku a kalórií vhodný ako diétna potravina. Obsahuje veľa bielkovín a vlákniny. Skúste tieto jednoduché baklažánové krúžky ako ľahkú večeru alebo pochúťku pri večerných posedeniach.
- 1 veľký baklažán
- pasírované paradajky alebo paradajkové pyré
- plesnivý syr, mozzarella alebo iný syr podľa chuti
- cesnak
- olivový olej
- bylinky podľa chuti
- soľ
- korenie
- Baklažán nakrájame na stredne hrubé kolieska. Poukladáme na plech, polejeme troškou olivového oleja, osolíme, okoreníme a pečieme 15 minút pri 210 stupňoch.
- Následne kolieska potrieme popučeným cesnakom, paradajkovým pyrém, na vrch pridáme syr a bylinky. Takto necháme ešte zapekať 5 -10 minút.
Mrkvová polievka, ktorá zahreje
Mrkva je najchutnejšia práve v týchto mesiacoch. Plná vitamínov a pozitívnych účinkov na náš organizmus by mala byť zaradená v receptoch každej fpoho gazdinky. My vám odporúčame mrkvovú polievku s čili, ktorá určite zahreje chuťové poháriky.
- 7 väčších mrkiev
- 2 cibule
- zeleninový vývar
- kokosové mlieko
- kúsok zázvora
- olivový olej
- 1 čili paprička
- soľ
- čierne korenie
- Mrkvu a cibuľu očistíme a nakrájame na menšie kocky.
- V hrnci zohrejeme olivový olej, orestujeme cibuľku až pokiaľ nebude sklovistej farby, potom pridáme mrkvu, čili papričku a zázvor, orestujeme.
- Pridáme vývar a varíme pokiaľ nebude mrkva mäkká, následne odstavíme a zalejeme kokosovým mliekom podľa chuti. Rozmixujeme a dochutíme soľou a korením.