fbpx

Chutné prílohy, ktoré odľahčia vaše sviatočné hody

27. decembra 2023
fpoho
14 718

Veľa koláčov, rôzne maškrty, zemiakový šalát či vyprážané pochutiny. Vianočné hody sú bohaté, no vedia zaťažiť naše žalúdky. Osviežte si sviatočný čas a naplňte váš stôl týmito chutnými prílohami.

Šalát s pečenou tekvicou

tekvicovy salat - Chutné prílohy, ktoré odľahčia vaše sviatočné hody

  • 1 maslová tekvica
  • olivový olej
  • čili
  • soľ
  • korenie
  • šťava z dvoch limetiek
  • čerstvý koriander
  • 1 polievková lyžica medu
  • rímsky šalát
  • orestované tekvicové semiačka
  • feta syr
  1. Tekvicu očistíme, zbavíme semiačok a nakrájame na menšie kúsky.
  2. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. 
  3. Plech vystelieme papierom na pečenie, uložíme naň tekvicu, ktorú polejeme olivovým olejom a dochutíme čili, soľou a korením.  Pečieme do mäkka a jemne zlatistej farby 20 až 25 minút.
  4. Zmiešame limetkovú šťavu, koriander, med, olivový olej, dochutíme soľou a korením.
  5. Na tanier poukladáme nakrájaný rímsky šalát, pridáme upečenú tekvicu, semiačka a na malé kúsky nadrvený feta syr, polejeme pripraveným dresingom.

Zelené fazuľky v parmezánovej omáčke so slaninkou

zelena fazulka - Chutné prílohy, ktoré odľahčia vaše sviatočné hody

  • zelené fazuľky
  • parmezán
  • slanina
  • cesnak
  • smotana na varenie
  • zeleninový vývar
  • korenie, soľ
  1. Slaninku si orestujeme do zlatista.
  2. Fazuľky umyjeme, nakrájame a pridáme na panvicu, kde máme zvyšný tuk z orestovanej slaniny.
  3. Otrestujeme ich, aby pustili všetkú výbornú chuť a šťavu.
  4. Pridáme cesnak, opečieme do zlatista.
  5. Pridáme vývar do fazuliek a prikryjeme pokrievkou, dusíme, pokiaľ nie sú fazuľky mäkké. Vývar dodá fazuľkám extra chuť.
  6.  Pridáme smotanu a parmezán, miešame, pokiaľ omáčka nezhustne. Dochutíme korením a soľou podľa potreby.
  7. Dáme do servírovacej  misky a ozdobíme slaninkou. 
  8. Môžeme podávať ako prílohu k mäsu alebo samostatne ako chutný snack.

Uhorkový šalát s citrónovo – jogurtovým dresingom

uhorkovy salat - Chutné prílohy, ktoré odľahčia vaše sviatočné hody

  • šalátové uhorky
  • mäta
  • červená cibuľa
  • biely jogurt
  • olivový olej
  • citrón
  • cesnak
  • soľ, korenie
  1. Ako prvý si pripravíme dressing, aby nám postál aspoň 20 minút.
  2. Zmiešame teda biely jogurt, olivový olej, šťavu z citróna, prelisovaný cesnak, dochutíme soľou a korením podľa potreby.
  3. Nakrájame uhorky, mätu a cibuľu.
  4. Všetko spolu zmiešame a podávame ako prílohu alebo samostatný šalát k hlavnému jedlu v miske.

Všetky tieto chutné recepty si môžete vždy výhodne zaobstarať s fpoho Stravenkami a eStravenkami.

00421415005278
Objednávanie a infoservis
Call Now Button