Veľa koláčov, rôzne maškrty, zemiakový šalát či vyprážané pochutiny. Vianočné hody sú bohaté, no vedia zaťažiť naše žalúdky. Osviežte si sviatočný čas a naplňte váš stôl týmito chutnými prílohami.
Šalát s pečenou tekvicou
- 1 maslová tekvica
- olivový olej
- čili
- soľ
- korenie
- šťava z dvoch limetiek
- čerstvý koriander
- 1 polievková lyžica medu
- rímsky šalát
- orestované tekvicové semiačka
- feta syr
- Tekvicu očistíme, zbavíme semiačok a nakrájame na menšie kúsky.
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov.
- Plech vystelieme papierom na pečenie, uložíme naň tekvicu, ktorú polejeme olivovým olejom a dochutíme čili, soľou a korením. Pečieme do mäkka a jemne zlatistej farby 20 až 25 minút.
- Zmiešame limetkovú šťavu, koriander, med, olivový olej, dochutíme soľou a korením.
- Na tanier poukladáme nakrájaný rímsky šalát, pridáme upečenú tekvicu, semiačka a na malé kúsky nadrvený feta syr, polejeme pripraveným dresingom.
Zelené fazuľky v parmezánovej omáčke so slaninkou
- zelené fazuľky
- parmezán
- slanina
- cesnak
- smotana na varenie
- zeleninový vývar
- korenie, soľ
- Slaninku si orestujeme do zlatista.
- Fazuľky umyjeme, nakrájame a pridáme na panvicu, kde máme zvyšný tuk z orestovanej slaniny.
- Otrestujeme ich, aby pustili všetkú výbornú chuť a šťavu.
- Pridáme cesnak, opečieme do zlatista.
- Pridáme vývar do fazuliek a prikryjeme pokrievkou, dusíme, pokiaľ nie sú fazuľky mäkké. Vývar dodá fazuľkám extra chuť.
- Pridáme smotanu a parmezán, miešame, pokiaľ omáčka nezhustne. Dochutíme korením a soľou podľa potreby.
- Dáme do servírovacej misky a ozdobíme slaninkou.
- Môžeme podávať ako prílohu k mäsu alebo samostatne ako chutný snack.
Uhorkový šalát s citrónovo – jogurtovým dresingom
- šalátové uhorky
- mäta
- červená cibuľa
- biely jogurt
- olivový olej
- citrón
- cesnak
- soľ, korenie
- Ako prvý si pripravíme dressing, aby nám postál aspoň 20 minút.
- Zmiešame teda biely jogurt, olivový olej, šťavu z citróna, prelisovaný cesnak, dochutíme soľou a korením podľa potreby.
- Nakrájame uhorky, mätu a cibuľu.
- Všetko spolu zmiešame a podávame ako prílohu alebo samostatný šalát k hlavnému jedlu v miske.
Všetky tieto chutné recepty si môžete vždy výhodne zaobstarať s fpoho Stravenkami a eStravenkami.