fbpx

Recepty z októbrovej sezónnej zeleniny

3. októbra 2023
DOXX - Stravné lístky
615

S jeseňou sa bezpochyby spájajú dlhšie chladnejšie večery. Ak si ich chcete okoreniť niečím príjemným, tieto jednoduché recepty zo sezónnej zeleniny vám určite spríjemnia chvíle strávené doma či na chate s rodinou a priateľmi.

Tekvicové placky

tekvicove placky 300x200 - Recepty z októbrovej sezónnej zeleniny

Tekvica je veľmi obľúbenou jesennou zeleninou. Plná minerálov a vitamínov je jednoducho stráviteľná a môžete ju pripraviť na rôzne spôsoby. Spestrite si jedálniček týmito chutnými plackami.

  • 1 tekvica hokkaido
  • 2 vajcia
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • cesnak podľa chuti
  • majoránka podľa chuti
  • soľ
  • korenie
  • olej
  1. Vnútro tekvice vydlabeme, odstránime a zvyšok nastrúhame na jemno. Pridáme soľ, necháme postáť, kým tekvica pustí vodu, ktorú potom vylejeme.
  2. Následne pridáme všetky zvyšné ingrediencie a vypracujeme cesto.
  3.  Na panvici zohrejeme olej a vyprážame placky do zlatista. Môžeme podávať ako prílohu alebo samostatne s jogurtovo-cesnakovým dresingom.

Pečené baklažánové kolieska so syrom

zapekany baklazan 2 1 300x208 - Recepty z októbrovej sezónnej zeleniny

Baklažán chutí výborne a navyše je vďaka svojmu nízkemu obsahu tuku a kalórií vhodný ako diétna potravina. Obsahuje veľa bielkovín a vlákniny. Skúste tieto jednoduché baklažánové krúžky ako ľahkú večeru alebo pochúťku pri večerných posedeniach.

  • 1 veľký baklažán
  • pasírované paradajky alebo paradajkové pyré
  • plesnivý syr, mozzarella alebo iný syr podľa chuti
  • cesnak
  • olivový olej
  • bylinky podľa chuti
  • soľ
  • korenie
  1. Baklažán nakrájame na stredne hrubé kolieska. Poukladáme na plech, polejeme troškou olivového oleja, osolíme, okoreníme a pečieme 15 minút pri 210 stupňoch.
  2. Následne kolieska potrieme popučeným cesnakom, paradajkovým pyrém, na vrch pridáme syr a bylinky. Takto necháme ešte zapekať 5 -10 minút. 

Mrkvová polievka, ktorá zahreje

mrkvova polievka s chilli 3 300x192 - Recepty z októbrovej sezónnej zeleniny

Mrkva je najchutnejšia práve v týchto mesiacoch. Plná vitamínov a pozitívnych účinkov na náš organizmus by mala byť zaradená v receptoch každej fpoho gazdinky. My vám odporúčame mrkvovú polievku s čili, ktorá určite zahreje chuťové poháriky.

  • 7 väčších mrkiev
  • 2 cibule
  • zeleninový vývar
  • kokosové mlieko
  • kúsok zázvora
  • olivový olej
  • 1 čili paprička
  • soľ
  • čierne korenie
  1. Mrkvu a cibuľu očistíme a nakrájame na menšie kocky.
  2. V hrnci zohrejeme olivový olej, orestujeme cibuľku až pokiaľ nebude sklovistej farby, potom pridáme mrkvu, čili papričku a zázvor, orestujeme.
  3. Pridáme vývar a varíme pokiaľ nebude mrkva mäkká, následne odstavíme a zalejeme kokosovým mliekom podľa chuti. Rozmixujeme a dochutíme soľou a korením.
00421415005278
Objednávanie a infoservis
Call Now Button