Chutné prílohy, ktoré odľahčia vaše sviatočné hody

Blog
2 min.

Veľa koláčov, rôzne maškrty, zemiakový šalát či vyprážané pochutiny. Vianočné hody sú bohaté, no vedia zaťažiť naše žalúdky. Osviežte si sviatočný čas a naplňte váš stôl týmito chutnými prílohami.

Šalát s pečenou tekvicou

tekvicovy salat

  • 1 maslová tekvica
  • olivový olej
  • čili
  • soľ
  • korenie
  • šťava z dvoch limetiek
  • čerstvý koriander
  • 1 polievková lyžica medu
  • rímsky šalát
  • orestované tekvicové semiačka
  • feta syr
  1. Tekvicu očistíme, zbavíme semiačok a nakrájame na menšie kúsky.
  2. Rúru predhrejeme na 180 stupňov.
  3. Plech vystelieme papierom na pečenie, uložíme naň tekvicu, ktorú polejeme olivovým olejom a dochutíme čili, soľou a korením. Pečieme do mäkka a jemne zlatistej farby 20 až 25 minút.
  4. Zmiešame limetkovú šťavu, koriander, med, olivový olej, dochutíme soľou a korením.
  5. Na tanier poukladáme nakrájaný rímsky šalát, pridáme upečenú tekvicu, semiačka a na malé kúsky nadrvený feta syr, polejeme pripraveným dresingom.

Zelené fazuľky v parmezánovej omáčke so slaninkou

zelena fazula

  • zelené fazuľky
  • parmezán
  • slanina
  • cesnak
  • smotana na varenie
  • zeleninový vývar
  • korenie, soľ
  1. Slaninku si orestujeme do zlatista.
  2. Fazuľky umyjeme, nakrájame a pridáme na panvicu, kde máme zvyšný tuk z orestovanej slaniny.
  3. Orestujeme ich, aby pustili všetkú výbornú chuť a šťavu.
  4. Pridáme cesnak, opečieme do zlatista.
  5. Pridáme vývar do fazuliek a prikryjeme pokrievkou, dusíme, pokiaľ nie sú fazuľky mäkké. Vývar dodá fazuľkám extra chuť.
  6. Pridáme smotanu a parmezán, miešame, pokiaľ omáčka nezhustne. Dochutíme korením a soľou podľa potreby.
  7. Dáme do servírovacej misky a ozdobíme slaninkou.
  8. Môžeme podávať ako prílohu k mäsu alebo samostatne ako chutný snack.

Uhorkový šalát s citrónovo – jogurtovým dresingom

uhorkovy salat

  • šalátové uhorky
  • mäta
  • červená cibuľa
  • biely jogurt
  • olivový olej
  • citrón
  • cesnak
  • soľ, korenie
  1. Ako prvý si pripravíme dressing, aby nám postál aspoň 20 minút.
  2. Zmiešame teda biely jogurt, olivový olej, šťavu z citróna, prelisovaný cesnak, dochutíme soľou a korením podľa potreby.
  3. Nakrájame uhorky, mätu a cibuľu.
  4. Všetko spolu zmiešame a podávame ako prílohu alebo samostatný šalát k hlavnému jedlu v miske.

Všetky tieto chutné recepty si môžete vždy výhodne zaobstarať s fpoho Stravenkami a eStravenkami.

Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi!
banner propagujúci používanie fpoho appky

Ďalšie aktuality

Vladimír Hrivnák pri prezentácii na Konferencii Visions in HR v Košiciach 2025.
Aktuality
fpoho na Visions in HR 2025: Budúcnosť benefitov má byť udržateľná
Čítať viac
Znepokojená žena s krátkymi blond vlasmi pozerá na obrazovku počítača v modernej kancelárii s rastlinami.
Blog
Investujete do firemných benefitov alebo do PN-iek? Prekvapivé fakty z výskumov
Čítať viac
Štyria priatelia sa usmievajú a spoločne si užívajú zdravú stravu pri reštauračnom stole plnom rôznych zdravých jedál a nápojov.
Blog
Zdravá strava a oddych: Dve kľúčové zložky pre lepší pracovný výkon
Čítať viac
Blog
Online daňové poradenstvo s TaxPilot: Rýchly a spoľahlivý daňový asistent
Čítať viac

    Call Now Button